Trine - en schæferhund  


Opdragelse


Før jeg fik Trine købte jeg Politikkens Hundebog og Schæferhundebogen. 
Jeg læste dem begge og har brugt, det jeg syntes var bedst, fra hver bog. 
Blandet med min egen indstilling til hvordan min hund skulle opdrages.

 


Kærlighed, konsekvens og gensidig tillid. Med de tre ting kommer man meget langt, når det gælder opdragelse.

En hvalp skal først og fremmest føle tryghed - og meget vigtigt: den skal have tillid til sine mennesker. Man skal ikke gøre nar eller grine ad en hund. Den skal også vide, at den kan stole på en - akkurat som med børn.

Hvis din hund ikke forstår, hvad du vil have den til at gøre, er det dig der må forsøge at udtrykke dig på en anden og bedre måde.
En hund forstår ikke dansk. Det kan måske godt se sådan ud, når det gælder en ældre hund, men den har også haft mange år til at lægge mærke til sine menneskers vaner, og den bygger på sine erfaringer.

En hvalp skal først til at lære at sætte en kommando og en handling sammen. Og det skal gentages mange gange før den forstår, hvad det er man mener. Det er derfor meget vigtigt, at bruge de samme korte kommandoer hver gang. Ikke noget med lange sætninger, for det forstår den ikke et kvæk af.

Kom, dæk, sit, plads, stå, vente, nej, føj, søge, dygtig - er de kommandoer jeg har brugt. Her er tonefaldet selvfølgelig vigtigt. Når du roser hunden, skal det være med en lys og meget venlig stemme. Når man giver en kommando skal ens stemme lyde fast og når der skældes ud, skal stemmen være dyb. Her er det vigtigt, at man husker at have en mulighed for at blive lidt mere vred. Så ikke noget med at råbe og skrige ad hunden, for det mindste lille fejltrin.

Og HUSK!
Du må aldrig sige din hunds navn i et vredt eller irriterende tonefald. Sig dens navn venligt og derpå et højt og fast: NEJ. Hunden lærer hurtigt, at det jeg er i gang med lige nu - det må jeg ikke.

Selvfølgelig skal ens kommunikation med hunden ikke kun foregår med kommandoord. Og selvfølgelig skal man snakke med den - jo mere des bedre. Med tiden lærer den ligefrem også at forstå dansk. Navne på familiemedlemmer og meget andet. Ind i mellem må vi stave ord, for at Trine ikke skal forstå hvad vi siger. Hun ved udmærket godt hvad bold, æble, køre bil o.s.v. betyder. Så kommer hovedet på skrå og ørerne stritter. Især når vi nævner vores børnebørns navne. Men Trine har også mange års erfaring at bygge på, og kender vores vaner og lyde. Alt det skal en lille hvalp først til at lære og vi andre skal have tålmodighed, så kommer det med tiden.

Top

Opdragelsen af en hvalp begynder i samme øjeblik man har fået den indenfor døren. Ikke noget med at vente til man tror, den er gammel nok til at forstå hvad man siger.  Alt hvad den oplever og lærer fra den er helt lille, vil altid være naturligt for den. Den skal lære at være alene hjemme, køre i bil, gå roligt i mellem mange mennesker, og at en kondiløber absolut ikke kommer os ved. Den skal også kunne acceptere, at folk kommer i nærheden af den, når den spiser eller har et kødben.

Det vigtigste og første den skal lære, er at komme når man kalder. Men først skal den skal jo  vide, at den har fået sig et navn. Sæt dig ned på hug og sig hundens navn med en lys og venlig stemme og derefter: kom. Bank let ned i jorden foran dig, og når den så endelig kommer, skal man (uanset hvor lang tid det tog) vise stor glæde. Sig: Dygtig med en lys stemme, klap den og giv en lille godbid. (Dem har man altid i lommen når man træner en hvalp)

Og så er der det der væmmelige, som vi mennesker har fundet på: Snoren. Det er absolut ikke en hunds natur at være bundet, så det må man gerne gøre noget ekstra ud af. For det er jo nødvendigt i vores civiliserede verden. Vigtigt: Snoren er ikke legetøj. Hunden skal ikke have lov at lege og bide i den.

De første gange skal man kun lade hunden være i snoren i nogle få minutter. Gør meget ud af at rose den, og sig nej når den vil bide i den. Når den er blevet vænnet til snoren, så gå hen et sted, hvor man uden fare for trafik og andet kan slippe den. Tag snoren af og sig: fri. Efter et stykke tid med leg og snusen kalder man hunden til sig, roser den meget idet man giver den snoren på igen. Så går man lidt rundt med hunden i snor, hvorefter man slipper den fri igen. 

Dette skal gentages flere gange. På den måde lærer hunden, for det første at mit menneske bliver så glad for mig, når jeg kommer og går i snor. Og for det andet, og det er vigtigt. Den lærer, at det er ikke slut med lufteturen for i dag bare fordi den har fået snor på. "Jeg kan da godt glæde mit menneske og gå lidt i snor sammen - jeg kommer jo fri om lidt igen".

Jeg har mødt mennesker, der var bange for at slippe deres hunde fordi de ikke kunne kalde dem til sig. Det er da klart, hvis de først giver hunden snor på når de skal hjem. Hunden tænker - "Æv, så er turen slut for i dag - jeg trækker den lige lidt i ørene".

Top

Når hvalpen får sin mad, så lad den først spise lidt af den. Man sætter sig ned på hug og betragter den mens den spiser. Så tager man madskålen op i hænderne, alt i mens man snakker til hunden, roder lidt i maden og lægger måske lidt mere i skålen. Sætter derefter skålen ned til hunden igen. Gentag dette mange gange når hunden fodres. 

Også når den har fået et kødben. Hvis den knurrer, når man vil tage det, er det så meget mere vigtigt at gøre det. Tag benet op og snak med hunden. "Se er det Trines kødben - hvor er det fint", hvorefter min giver hunden det igen. Hunden får tillid til, at den altid får lov at beholde sin mad, selv om vi rører ved den. Her er det altså vigtigt altid at give hunden maden eller kødbenet tilbage. ALDRIG beholde eller gemme det, for så er det slut med tilliden.

Man kan derimod godt lege gemmeleg med godbidder. Gem hundekiks forskellige steder i huset og sig - søge. Det ved hunden godt er en leg og den elsker at gå "på jagt".

Og lige en lille ting: hvis en lille hund viser tegn på, at han er/vil blive meget dominerende, er det en god ide at vente med at give den sin mad til efter man selv har spist. I dyreverdenen spiser de dominerende hanner først, og de svage og hvalpene må vente til sidst. Så her er et lille trick, så  hvalpen ikke skal begynde og tro at den "er noget". (En dominerende hund kan godt blive et stort problem, når den er blevet voksen)

Som barn havde jeg en dejlig schæferhund, der hed King. Desværre havde mine forældre ikke meget forstand på at opdrage ham. Han bed engang en af drengene fra vejen, hvor vi boede. En stor misforståelse kunne have været undgået, hvis han var blevet trænet.

Erling, hvis far var slagter, kom med et stort kødben til King. Hunden stod bundet ude i haven (ellers løb han væk), og kødbenet blev lagt ned til ham. Han gik selvfølgelig straks i gang med at gnave i det, men papiret som havde været om kødbenet blæste op og klistrede sig fast omkring det. Erling gik hen for at fjerne papiret, men King opfattede det, som om han ville tage kødbenet fra ham og bed Erling i øret. Der blev selvfølgelig stor opstandelse. 

Og nu da jeg selv skulle have hund lovede jeg mig selv, at det aldrig måtte ske. I dag kan vores børnebørn sætte sig helt hen ved Trine og betragte hende når hun spiser, for det ser jo så sjovt ud når hun spiser med tungen. Hun kunne aldrig drømme om at gøre dem noget. Til gengæld har børnebørnene også lært at respektere og tage hensyn til Trine.

Top

Denne side er slet ikke færdig endnu - Jeg skal nok komme med meget mere om hvordan jeg har opdraget Trine.